Onze boeren


 

Hieronder stellen we de boeren voor die op dit moment meedoen aan Veenhuizer Boeren. Alle boeren wonen in en rondom Veenhuizen.
We hopen in de toekomst nog veel boeren te mogen verwelkomen!

Als u een boer(in) bent in de omgeving van Veenhuizen bent u van harte welkom om u aan te sluiten. Vul onderstaand formulier in en mail naar info@veenhuizerboeren.nl. 

 

Inschrijfformulier
PDF – 149,6 KB 322 downloads

                                                                                                          Geert Lindenhols


Geert Lindenhols heeft een boerderij in Zuidwolde, Drenthe. Hij woont hier met zijn vriendin en 3 kinderen. Geert verbouwt vooral koolzaad die bij ons te koop is als olie voor in de keuken, maar ook als mayonaise, die gemaakt is van 80% koolzaadolie. Naast het verbouwen van koolzaad is het een passie van Geert om gezond voedsel voor mens en dier te telen. 
Als Geert niet aan het werk is leest hij graag een boek.

Familie Geijsel


Tom en Marlieke Geijsel hebben samen met hun zonen een varkensvermeerderingsbedrijf aan de Schansweg in Een-west en een locatie in Haulerwijk.

Ze hebben 800 zeugen en de biggetjes worden op het bedrijf in Een–west geboren.

 Naast de standaard karbonade en schnitzels hebben zij ook heerlijke droge worst en grote stukken beenham/ ribstuk. 

Naast  werken in de stal vinden ze het ook heel leuk om te vertellen over hun bedrijf en de varkens. Verder houden ze als gezin van wielrennen en gaan regelmatig samen op pad.

Jan Craens


 

Jan Craens heeft samen met zijn vrouw Wennie in Veenhuizen een ambachtelijke kaasmakerij. De vraag naar ambachtelijke biologische kaas is de afgelopen jaren erg gegroeid. Samen met hun zoon André hebben zij op het Ecomunitypark in Oosterwolde een kaasmakerij gebouwd.

Naast kaas gemaakt van koemelk maken zij ook geiten, schapen en waterbuffelkaas. De ene melk is de andere niet en ook de samenstelling is nooit hetzelfde. “Die is afhankelijk van het seizoen en het voer dat de dieren dan krijgen. Soms is de melk wat geler. Dan zit er veel vet in. Een enkele keer drijven er zelfs kleine boterkorreltjes op. Die vetoogjes zie je later terug in de kaas, heel grappig.”

Lennard Schuiling


Met zijn 19 jaar oud is Lennard Schuiling de jongste van onze boeren. Hij woont al zijn hele leven in Veenhuizen en is student akkerbouw niveau 4 op het Terra College in Groningen. Zijn passie is om iedereen te laten genieten van zijn aardappels. Deze verkoopt hij voor een eerlijke prijs voor boer en burger! Daarnaast helpt hij ook met de oogst op het boeren bedrijf van Hermen Hoorn. Die hem vervolgens ook weer helpt met zijn aardappels. 

Familie Smeenk


Willyande Smeenk woont samen met haar man en zoon op Melkveebedrijf De Oolde Hof in Makkinga. De boerderij wordt geëxploiteerd samen met compagnon Gertjan. Er worden hier ongeveer 160 melkkoeien met 3 DeLaval melkrobots gemolken. De koeien genieten weidegang. Hun Planetproof melk leveren zij aan zuivelcoöperatie FrieslandCampina.
Maar een klein gedeelte van de melk verzuivelt Willyande zelf tot (h)eerlijke smaakvolle boerenzuivel. Via de Veenhuizer Boeren willen zij u graag laten genieten van hun melk, karnemelk, yoghurt en vanille puddingvla!
In hun vrije tijd houden zij van wandelen, wielrennen of met het gezin op pad gaan.

Marion en Co Bakx


Marion en Co Bakx van de Kromhoekster Kip hebben een pluimveehouderij in Frieschepalen. Beide zijn zij opgegroeid tussen de (huis)dieren. Sinds 2013 verkopen zij hun eigen Kromhoekster Kip rechtstreeks aan de consument. Ze vinden het belangrijk dat de kippen tevreden, langzaam en gezond opgroeien. Wat zij anders doen dan collega-boeren is dat zij al sinds 2008 geen antibiotica meer hebben gebruikt op hun bedrijf. Dit samen met nog een aantal aanpassingen die zij aan het traditionele houderrijsysteem hebben toegevoegd, maakt dat zij een uniek stukje kippenvlees kunnen aanbieden. De Kromhoekster Kip is malser en beter van smaak. Het is een verantwoord en gezond stukje kip.

¨Als u onze Kromhoeksterkippen wilt zien rondscharrelen kan dat. U kunt vanuit onze boerderijwinkel een kijkje nemen in de stal¨.

Familie van Weperen


Dit is familie van Weperen, bestaande uit William, Jessica en Sierd. Op hun boerderij in Oosterwolde houden zij witte vrije uitloopkippen.  Elke dag verse eieren in het doosje!
¨Kom gerust eens langs om vanaf onze picknickbank bij de eierautomaat de loslopende kippen te bewonderen. Onze hobby is de boerderij dat ziet u overal in terug!¨

Familie van Staalduinen


In het mooie Peest telen Gerhard en Marianne naast aardappelen, bieten en graan, al jaren gele en rode uien.

Deze uien vinden hun weg over de hele wereld, maar ook al een heel aantal jaar naar restaurants en snackbars hier in de omgeving.

 

Tom en Bianca


Dit zijn Tom Rispens en Bianca Kleine, zij hebben samen met hun kinderen Viggo (10) en Gideon (8) een akkerbouw- en pluimveebedrijf in Bovensmilde. Zij telen o.a. aardappelen, tarwe voor de kuikens, brouwgerst, suikerbieten en uien, maar sinds 2020 ook verse knoflook.

In de akkerbouw wordt de oogst veelal in bulk geleverd en verwerkt tot allerhande producten, waarna het in de winkel komt. Het leek hun echter al lang erg leuk om met een uniek, eigen, lokaal product te komen waar ze trots op kunnen zijn. Onder eigen naam, en rechtstreeks aan de consument te leveren. De zoektocht bracht hun uiteindelijk bij verse knoflook; Smildeger Knoflook. Pionieren met een nieuw gewas, het ontdekken van de vele gebruiksmogelijkheden in de keuken en het contact met de consument geeft hun veel voldoening.

De Eerste Wijk


Klaas Visser is al meer dan 25 jaar de drijvende kracht achter het agrarisch bedrijf de Eerste Wijk. Hiervoor was hij een van de grootste witlofkwekers in Friesland en nu al jaren lang een van de beste prei telers van Nederland. 

Dit jaar wordt er een grote groentetuin aangelegd met onder andere spruiten, andijvie, sperziebonen en vele andere groenten. Samen met onze medewerkers en studenten van het Terra College wordt een groot assortiment koude grondgroenten verbouwd.

Naast het verbouwen van groenten houdt Klaas ook van bouwen met stenen want hij kan moeilijk stil zitten. 

Klaas de Poel


Klaas de Poel heeft een boerderijwinkel aan de Smildervaart.

¨Mijn boerderijwinkeltje doe ik al meer dan 20 jaar. Ik heb meerdere soorten kool, echt seizoen groenten en bovendien het hele jaar door aardappels.

We beginnen met verschillende soorten kool voor de webwinkel verkoop

 

Maallust


Eelke Ronner is eigenaar van Proeflokaal Maallust, het horeca bedrijf van Bierbrouwerij Maallust.

Zijn passie voor bier begon 10 jaar geleden toen hij stage liep bij Bierbrouwerij Maallust. Een half jaar later is hij gevraagd of hij het horecabedrijf van Maallust wilde overnemen.

Op het Maallustcomplex in Veenhuizen werden vroeger de landbouwproducten uit de omgeving verwerkt. In wat ooit de graanmaalderij was is nu bierbrouwerij Maallust en Proeflokaal Maallust gevestigd. Onder de oude dakspanten en de restanten van de droogmachines staan hun koperen ketels. Hierin brouwen zij sinds 2011 op ambachtelijke wijze hun heerlijke bier.

Biobakker van Esch


Bakkerij van Esch is een echt familiebedrijf, gestart in 1901 in Norg en in 1998 verhuisd naar Zevenhuizen. Dit wordt nu gerund door Bas en Annemie van Esch. Er zijn winkels in Norg, Roden, Leek, Tolbert,  Groningen (Vinkhuizen en Paddepoel). Naast deze ambachtelijke bakkerij is gestart met een 100%  biologische bakkerij (met winkel) in Peize. Brood met een bijzonder verhaal. Voor de bio bakkerij in Peize wordt graan verbouwd in de regio door akkerbouwers uit Garmerwolde, Kloosterburen en Engwierum, dit bijzondere graan wordt gemalen tussen echte molenstenen door Molen ’t Lam uit Wetsinge. 
De bakkers geven na toevoeging van water en desem het deeg 24 uur de tijd om te rijzen, zo kan de smaak zich optimaal ontwikkelen. Het brood wordt met de hand gevormd en op authentieke wijze op een stenen vloer in de oven gebakken.

 100% biologisch = SKAL certificaat
Skal is de instantie die in Nederland controleert op de biologische keten (van grondstof tot eindproduct). Er wordt gelet op de relatie tussen het milieu, onze gezondheid en het dierenwelzijn. Er worden geen pesticides of kunstmest gebruikt bij het verbouwen van de granen.