Home » Onze boeren

Onze boeren


 

Hieronder stellen we de boeren voor die op dit moment meedoen aan Veenhuizer Boeren. Alle boeren wonen in en rondom Veenhuizen.
We hopen in de toekomst nog veel boeren te mogen verwelkomen!

Als u een boer(in) bent in de omgeving van Veenhuizen bent u van harte welkom om u aan te sluiten. Vul onderstaand formulier in en mail naar info@veenhuizerboeren.nl. 

 

Inschrijfformulier
PDF – 149,6 KB 98 downloads

Familie Geijsel


Tom en Marlieke Geijsel hebben samen met hun zonen een varkensvermeerderingsbedrijf aan de Schansweg in Een-west en een locatie in Haulerwijk.

Ze hebben 800 zeugen en de biggetjes worden op het bedrijf in Een–west geboren.

 Naast de standaard karbonade en schnitzels hebben zij ook heerlijke droge worst en grote stukken beenham/ ribstuk. 

Naast  werken in de stal vinden ze het ook heel leuk om te vertellen over hun bedrijf en de varkens. Verder houden ze als gezin van wielrennen en gaan regelmatig samen op pad.

Jan Craens


 

Jan Craens heeft samen met zijn vrouw Wennie in Veenhuizen een ambachtelijke kaasmakerij. De vraag naar ambachtelijke biologische kaas is de afgelopen jaren erg gegroeid. Samen met hun zoon André hebben zij op het Ecomunitypark in Oosterwolde een kaasmakerij gebouwd.

Naast kaas gemaakt van koemelk maken zij ook geiten, schapen en waterbuffelkaas. De ene melk is de andere niet en ook de samenstelling is nooit hetzelfde. “Die is afhankelijk van het seizoen en het voer dat de dieren dan krijgen. Soms is de melk wat geler. Dan zit er veel vet in. Een enkele keer drijven er zelfs kleine boterkorreltjes op. Die vetoogjes zie je later terug in de kaas, heel grappig.”

Lennard Schuiling


Met zijn 19 jaar oud is Lennard Schuiling de jongste van onze boeren. Hij woont al zijn hele leven in Veenhuizen en is student akkerbouw niveau 4 op het Terra College in Groningen. Zijn passie is om iedereen te laten genieten van zijn aardappels. Deze verkoopt hij voor een eerlijke prijs voor boer en burger! Daarnaast helpt hij ook met de oogst op het boeren bedrijf van Hermen Hoorn. Die hem vervolgens ook weer helpt met zijn aardappels. 

Wim & Tessa Ram


Dit zijn Wim en Tessa. Zij houden prachtige koeien op hun boerderij de Blakervelderhoeve in het Drentse brinkdorpje Langelo. En wel de zeldzame oud Hollandse rassen de Lakenvelder en de Groninger Blaarkop. Omdat het belangrijk is om de populatie weer te vergroten is boer Wim in 2009 gestart met een paar Lakenvelders wat inmiddels uitgegroeid is tot een mooie veestapel raszuivere dieren. In de boerderijwinkel in Langelo verkoopt boerin Tessa het vlees van de ossen. Maar niet alleen rundvlees, inmiddels zijn er ook Lakenvelder kroketten, Lakenvelder ijs en zelfs Lakenvelder kaas! De dieren lopen zolang mogelijk buiten en worden op een natuurlijke manier groot gebracht. Een belangrijk kenmerk van dit vlees is dat het grasgevoerd is.

Behalve de passie voor de koeien zijn Tessa en Wim ook echt natuurliefhebbers en zijn in hun vrije uurtjes vaak tussen de dieren te vinden of aan de klus op hun boerderij die ze nog niet zolang geleden hebben gekocht. Wim is van oorsprong timmerman van beroep en mag graag iets moois maken van de oude boerderij.

Familie Smeenk


Willyande Smeenk woont samen met haar man en zoon op Melkveebedrijf De Oolde Hof in Makkinga. De boerderij wordt geëxploiteerd samen met compagnon Gertjan. Er worden hier ongeveer 160 melkkoeien met 3 DeLaval melkrobots gemolken. De koeien genieten weidegang. Hun Planetproof melk leveren zij aan zuivelcoöperatie FrieslandCampina.
Maar een klein gedeelte van de melk verzuivelt Willyande zelf tot (h)eerlijke smaakvolle boerenzuivel. Via de Veenhuizer Boeren willen zij u graag laten genieten van hun melk, karnemelk, yoghurt en vanille puddingvla!
In hun vrije tijd houden zij van wandelen, wielrennen of met het gezin op pad gaan.

Marion en Co Bakx


Marion en Co Bakx van de Kromhoekster Kip hebben een pluimveehouderij in Frieschepalen. Beide zijn zij opgegroeid tussen de (huis)dieren. Sinds 2013 verkopen zij hun eigen Kromhoekster Kip rechtstreeks aan de consument. Ze vinden het belangrijk dat de kippen tevreden, langzaam en gezond opgroeien. Wat zij anders doen dan collega-boeren is dat zij al sinds 2008 geen antibiotica meer hebben gebruikt op hun bedrijf. Dit samen met nog een aantal aanpassingen die zij aan het traditionele houderrijsysteem hebben toegevoegd, maakt dat zij een uniek stukje kippenvlees kunnen aanbieden. De Kromhoekster Kip is malser en beter van smaak. Het is een verantwoord en gezond stukje kip.

¨Als u onze Kromhoeksterkippen wilt zien rondscharrelen kan dat. U kunt vanuit onze boerderijwinkel een kijkje nemen in de stal¨.

Familie van Weperen


Dit is familie van Weperen, bestaande uit William, Jessica en Sierd. Op hun boerderij in Oosterwolde houden zij witte vrije uitloopkippen.  Elke dag verse eieren in het doosje!
¨Kom gerust eens langs om vanaf onze picknickbank bij de eierautomaat de loslopende kippen te bewonderen. Onze hobby is de boerderij dat ziet u overal in terug!¨

Familie van Staalduinen


In het mooie Peest telen Gerhard en Marianne naast aardappelen, bieten en graan, al jaren gele en rode uien.

Deze uien vinden hun weg over de hele wereld, maar ook al een heel aantal jaar naar restaurants en snackbars hier in de omgeving.

 

Tom en Bianca


Dit zijn Tom Rispens en Bianca Kleine, zij hebben samen met hun kinderen Viggo (10) en Gideon (8) een akkerbouw- en pluimveebedrijf in Bovensmilde. Zij telen o.a. aardappelen, tarwe voor de kuikens, brouwgerst, suikerbieten en uien, maar sinds 2020 ook verse knoflook.

In de akkerbouw wordt de oogst veelal in bulk geleverd en verwerkt tot allerhande producten, waarna het in de winkel komt. Het leek hun echter al lang erg leuk om met een uniek, eigen, lokaal product te komen waar ze trots op kunnen zijn. Onder eigen naam, en rechtstreeks aan de consument te leveren. De zoektocht bracht hun uiteindelijk bij verse knoflook; Smildeger Knoflook. Pionieren met een nieuw gewas, het ontdekken van de vele gebruiksmogelijkheden in de keuken en het contact met de consument geeft hun veel voldoening.

Familie Poelman


Aardbeien en Asperge kwekerij Poelman is een familiebedrijf in Zevenhuizen, op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe. Hier in Zevenhuizen is een prachtige boerderijwinkel die, in het hoofdseizoen, dagelijks geopend is. Hun eigen aardbeien en asperges worden hier verkocht. Ook hebben ze verschillende streekproducten die gemaakt zijn van onze eigen aardbeien.

¨Wij zijn blij met een concept als dit en wij streven ernaar om zo duurzaam mogelijk ons product op de markt te brengen. Ook werken wij met biologische bestrijding in onze kas, dit betekent dat we beestjes (luis, spint, trips) bestrijden door roofdieren (roofmijt) hiertegen in te zetten¨.

De Eerste Wijk


Klaas Visser is al meer dan 25 jaar de drijvende kracht achter het agrarisch bedrijf de Eerste Wijk. Hiervoor was hij een van de grootste witlofkwekers in Friesland en nu al jaren lang een van de beste prei telers van Nederland. 

Dit jaar wordt er een grote groentetuin aangelegd met onder andere spruiten, andijvie, sperziebonen en vele andere groenten. Samen met onze medewerkers en studenten van het Terra College wordt een groot assortiment koude grondgroenten verbouwd.

Naast het verbouwen van groenten houdt Klaas ook van bouwen met stenen want hij kan moeilijk stil zitten. 

Arjan Kroeze


Dit is Arjan Kroeze. Zijn bedrijf is gevestigd in Huis ter Heide. In 2019 is hij begonnen met de teelt van droogbloemen. Samen met ongeveer 30 medewerkers wieden ze het onkruid en oogsten ze de droogbloemen. Dit doen ze vooral met scholieren. Daarnaast doen ze als familie veel samen, iedereen heeft zijn eigen rol! Naast de droogbloemen houdt hij ook bezig met de teelt van aardappels en suikerbieten. Arjan is veel op het land te vinden in de periode van maart tot en met november! ¨Het is mijn werk, maar voelt als hobby!¨

Klaas de Poel


Klaas de Poel heeft een boerderijwinkel aan de Smildervaart.

¨Mijn boerderijwinkeltje doe ik al meer dan 20 jaar. Ik heb meerdere soorten kool, echt seizoen groenten en bovendien het hele jaar door aardappels.

We beginnen met verschillende soorten kool voor de webwinkel verkoop

 

Maallust


Eelke Ronner is eigenaar van Proeflokaal Maallust, het horeca bedrijf van Bierbrouwerij Maallust.

Zijn passie voor bier begon 10 jaar geleden toen hij stage liep bij Bierbrouwerij Maallust. Een half jaar later is hij gevraagd of hij het horecabedrijf van Maallust wilde overnemen.

Op het Maallustcomplex in Veenhuizen werden vroeger de landbouwproducten uit de omgeving verwerkt. In wat ooit de graanmaalderij was is nu bierbrouwerij Maallust en Proeflokaal Maallust gevestigd. Onder de oude dakspanten en de restanten van de droogmachines staan hun koperen ketels. Hierin brouwen zij sinds 2011 op ambachtelijke wijze hun heerlijke bier.