Seizoensproducten


Jaarplanner seizoensproducten

 

Veenhuizer Boeren verbouwt tal van producten waaronder seizoensproducten van de koude grond. Niet ieder product is elk moment van het jaar beschikbaar. Wanneer je als voorbeeld rabarber wilt eten in december, is het zeker dat deze groente over een grote afstand moet worden aangevoerd en er een grote CO-2 afdruk mee gemoeid is.
Dus wij streven ernaar om ieder seizoen die producten te leveren die in de eigen omgeving verbouwd kunnen worden.

Op onze website hebben wij informatie opgenomen van welke producten er in welk seizoen lokaal beschikbaar zijn, geteeld in de grond en niet in een kas of in het buitenland.

We presenteren alle producten die in het seizoen beschikbaar komen op onze website, zodat klanten zich kunnen oriënteren op de producten die lokaal beschikbaar komen. Verse producten met respect voor de natuur geteeld en tegen een eerlijke prijs.

 


De dieren

Buiten de seizoensproducten verkopen wij ook verschillende soorten vlees. Het proces van dier naar stuk vlees wordt zo natuurlijk mogelijk gedaan en met respect voor dier en natuur.
Koeien lopen zolang mogelijk buiten en worden op een natuurlijke manier groot gebracht. Een belangrijk kenmerk van dit vlees is dat het grasgevoerd is.

Varkens eten hun eten al wroetend van de grond. De varkens hebben altijd vers water en een hooiruif, waar ze de hele dag door uit kunnen eten.  De dieren lopen grote groepen samen.
Het ventilatiesysteem zorgt voor de juiste temperatuur en verse lucht.
Op warme dagen wordt er gebruik gemaakt van de nevelkoeling, zodat het in de stal koel blijft.

Verder wordt er vrijwel geen gas gebruikt: de warmte voor de verwarming komt via warmteterugwinning van de lucht uit de stal. De stroom wordt opgewekt door circa 700 zonnecollectoren. Een luchtwasser reduceert de uitstoot van ammoniak, fijnstof en geuren uit de stal.